Payment Service Provider (PSP)

Home » Payment Service Provider (PSP)

Het belang van een Payment Service Provider (PSP)

Dat je een betaalsysteem nodig hebt is wel duidelijk. Wanneer een klant niet kan betalen, dan heb je geen business. Maar de keuze voor een betaalsysteem is niet zo eenvoudig gemaakt. Een soepele betaling is cruciaal voor je conversie. Ruim 10% van de bezoekers van webwinkels haakt af nadat ze op ‘betalen’ hebben geklikt. Het is daarom belangrijk om niet alleen te zoeken naar een passende partij, maar ook naar een provider die het betaalproces zo goed mogelijk kan aanbieden.

DSC01833
black-friday-buy-credit-card-34577

Wat is een PSP?
Een Payment Service Provider (PSP) is een tussenpartij die online betalingen collecteert en verwerkt. Zij werken samen met banken om te zorgen dat winkels betalingen kunnen accepteren. Een PSP heeft meerdere betaalmethoden, zoals iDEAL, Bancontact (BE), Sofort (DE) of creditcard. Daarnaast bieden ze naast het verwerken van betalingen ook nog andere services, zoals data security, fraude beperking, financiële rapportages en koppelingen met boekhoudsystemen.

Het belang van de juiste betaalmethoden
De belangrijkste horde die moet worden genomen is de dekking van je betaalmethodes. Heb je alle methodes in huis om een betrouwbaar en professioneel bedrijf te zijn voor jouw consumenten? Omdat er zoveel verschillen en gewoontes zijn in betaalgedrag, kom je niet met één of twee methodes weg. Net zoals een Nederlander waarschijnlijk zal afhaken wanneer iDEAL niet tussen de betaalopties staat, geldt dit ook voor andere culturen die jouw potentiele klanten zijn. Zo zijn Amerikanen en Britten gewend om achteraf te betalen. Duitsers gebruiken Sofortuberweising. En Belgen gebruiken Bancontact/Mister Cash. Maar het heeft ook een psychologisch effect. Door de verwachte logo’s te tonen, geef je een potentiele klant de bevestiging dat het bedrijf betrouwbaar is en dat betalingen goed gaan.

Waarom kies je voor een PSP?

 • PSP’s zijn gespecialiseerd in online transacties
  Waar online betalen voor banken een van meerdere diensten is, is dit voor een Payment Service Provider een primaire dienst. Dat betekent niet alleen dat er meer focus is voor deze dienst, maar dat er ook meer wordt ingezet op verbeteringen en innovaties.
 • Een Payment Service Provider heeft meer betaalmogelijkheden dan een bank
  Een PSP combineert verschillende online betaalmethoden binnen één internetkassa, zoals PayPal, iDEAL en Mollie. Banken hebben een beperkter portfolio. Door betaalmethodes af te stemmen op de wensen van je bezoekers is de kans kleiner dat ze afhaken tijdens het de checkout.
 • Sommige PSP’s zijn in elk land inzetbaar
  Ieder land heeft een of twee grote betaalmethodes, waardoor je als internationale organisatie enorm veel koppelingen moet leggen om de juiste aan te bieden. Sommige PSP’s zoals Adyen en Klarna, zijn in elk land inzetbaar. Het biedt bovendien verschillende valuta en talen.
 • Geen moeite met aansluiten
  Op het moment dat je kiest om zelf banken aan te sluiten, zul je niet alleen de onderhandelingen en relatiemanagement zelf moeten regelen, maar ook de technische koppeling is ingewikkeld en heeft onderhoud nodig. En dus is dit kostbaar. Een Payment Service Provider kan eenvoudig en eenmalig worden gekoppeld aan webshop software.

Er zijn twee verschillende providers: de collecterende payment service provider (CPSP) en de distribuerende PSP. Het grootste verschil zit hem in de mate waarin je zelf betrokken bent bij de onderhandelingen over tarieven.

 • De collecterende Payment Service Provider
  Wanneer je net begint, en je nog niet zoveel betalingen verwacht te ontvangen, kun je het beste beginnen bij een collecterende PSP. Deze biedt een compleet pakket, waarbij alles – inclusief tarieven en koppelingen met banken – is geregeld. Je hoeft hier nauwelijks naar om te kijken.
 • De distribuerende Payment Service Provider
  Op het moment dat het bedrijf en het aantal betalingen groeit, is het interessant om zelf te onderhandelen over de tarieven die je aan banken moet afstaan om een betaling af te handelen. In dat geval kies je voor een distribuerende PSP. Bij deze provider is er alleen een technische koppeling gelegd en is het aan jou om contact met de banken te leggen en te onderhouden.

Welke grote PSP systemen worden veel gebruikt?

Welke kleine PSP systemen worden veel gebruikt?

Onze specialisten voor Payment Service Provider (PSP)

Tachmy Dilmy

Managing partner

Stijn van Pelt

Consultant E-commerce
Benieuwd hoe wij onze werkwijze voor jouw organisatie laten werken?